2012. október 24., szerda

DOTTY bárányka

How many sheep can you count tonight?
Előzetes egy babaágy forgó filcfiguráiból... Álomvigyázó bárányka egy tüneményes kisfiúnak... DOTTY kunkori, fodros szőrű bundával... :)
Csak úgy játékos próbaképpen: lyukasztásos technikával kialakított bundaság...


A legjobban a lógó fülű bárányokért vagyok amúgy oda... Ahogy kitömtem a barit, a füle egyenesen önálló életet kezdett élni... Elállt térben és ettől a viccességtől egyfolytában mosolyognom kellett rajta...! :)))

2012. október 20., szombat

Horgolás No.1.

Régi tervemet valósíthattam meg a nyáron... Konkrétan azt, hogy megtanuljak horgolni és nagyikoczkát (is) készíteni! Kötni alapszinten már tudok valamicskét (egy sima - egy fordított szinten), de horgolni még csak nemrég kezdtem el tanulni!
Szóval gondolkodás nélkül azonnal jelentkeztem Mademoiselle (Anita) "Nagyikoczka takarós" játékára a Kacatéria blogon, amikor megláttam, hogy nagyikockákat lehet horgolni! :-)
Nagyon örültem, hogy a Közös Naaagy Takaró apropóján megtanulhattam horgolni... Ezek lettek életem első horgolásai!!! Úgy tessék (nem túl kritikusan) megnézni (és a hibák is ennek tudhatók be, amikből azóta szintén sokat tanultam...)!
Annyira akartam, hogy egyszer az életben tudjak nagyi koczkát horgolni igazi hagyományos Granny square mintával.. Pont úgy, ahogy másoknál láttam... na meg a horgolt virágokat is... hogy muszáj volt belevágnom...!
Na ez a játék adta meg a végső lökést és az külön öröm volt, hogy velem marad az a tudat utána, hogy egy kicsit én is benne vagyok Mademoiselle Naaagy Közös Takarójában...!!! :-)))

Az internetről (videós bemutatók alapján) és horgolós könyvekből (Jan Eaton: 200 horgolt blokk, 200 minta babatakarókhoz) tanultam meg az alapokat...
Tulipántos Anna  nagy virága volt az első, amit a fényképes bemutatója alapján meghorgoltam (jó pár visszabontás mellett)...

Aztán persze lett benne sima kötésű koczka is horgolt pöttyökkel, mert azt kinézetre nagyon szeretem és persze sokkal gyorsabban ment, mint az újdonsült horgolás (egyenlőre)....
Finom puha lett mindegyik koczka, mert életem első vásárlású Catania 100%-os pamut fonalaival készítettem (sajnos akkor éppen csak ez a 3 féle csokibarna-babakék-fehér árnyalat volt, de úgy próbáltam a mintákat összeválogatni, hogy a legmutatósabbak legyenek ezekben az árnyaltokban is)! Aztán némi színátmenetes farmerkék és szürkéskék fonallal egészítettem ki...

Nagyon igyekeztem, hogy szépecskék legyenek a takaró díszeként az én kockáim is! :)

Nagyon örülök, hogy másoktól is igazi gyönyörűségek érkeztek Mademoisellehez Franciaországba és már milyen szép számban...! ITT meg lehet nézni az eddig érkezett szebbnél-szebb Koczkákat!
Ha esetleg valakinek van még kedve csatlakozni és gyorsan tud horgolni-kötni-hímezni, akkor a hosszú hétvégét kihasználva még okt.31-ig megteheti! :)
A nyeremények pedig ámulatba ejtően csodásan néznek ki! ;-)
Szerintem csudás lesz egyben a Nagy Közös Takaró! És olyan jó, hogy én is picit része lehetek... :D
Addig is csodálom tovább Mademoiselle gyönyörű, ízléses munkáit, amit szemeimnek és a gyönyörűségekért rajongó kis lelkemnek a "gyönyöröktől való borzongattatás czéljából" igen jól esik néznie...! :-)))
És ez a horgolás lehetőség kihagyhatatlan élmény volt! :D

2012. október 18., csütörtök

Alkotás közben...

Egy alkotós pillanatkép...


...ahogy elmerülök a nemezelés misztikus világában... :)))

2012. október 12., péntek

Kalotaszegi mintás nemezkép

Nem is oly régóta teljesen a gyapjú és nemez bűvkörébe keveredtem...!
A második alkalommal síkkép készítés volt Mihály Eszternél (EszterNemez), amihez mintát kellett keresni... Végignéztem az összes mintagyűjteményemet, a népi motívumos könyveimet, a fellelhető kirgiz, türkmén és turáni mintákat (amit mind-mind nagyon szeretek), de egyetlen belém ívódott kép lebegett folyamatosan a tudatomban és ez egy korábban látott, kalotaszegi mintás kerek párna mintavilága volt!!! (Hendimédi munkái amúgy is rabul ejtőek...!)
Hiába volt a sok kutatómunka és mintakeresés, egyszerűen ettől a kalotaszegi mintától nem tudtam szabadulni...annyira mélyen éreztem, hogy ezzel nekem dolgom van, hogy a nehézsége és nagysága ellenére is belevágtam... Gyönyörű a kacskaringók formavilága és a natúr, drappos színei is! :)

Úgyhogy végül teljesen kezdő nemezelőként ő lett a nemezképem mintája...!

Nagyon élveztem a készítését! Igazi misztikus élmény volt, mindamellett, hogy hosszú órák munkája van benne és ereje... (aki gyúrt már nemezképet, az tudja...)!
Természetesen nem lett ugyanolyan, mint a mintául szolgáló párnakép, mert végül nem volt olyan drapp színű gyapjú, amiből szerettem volna elkészíteni ill. nem fért el minden minta rajta! A bordó és piros gyapjúszálakból kevert virágokból is inkább egy csepp alakú bimbó lett, mert így éreztem magamhoz közelebb...! Nagyon jó volt a kacskaringós mintákat kirakni a fehér gyapjúszalagból! Teljesen belefeledkeztem a munkába közben... :)

 (A majd 40 cm-es nemezkép végső gyúrását végül egy nappal később a Gyapjúnapon fejeztem be...igen jó hangulatban és társaságban!)

Persze nem lett tökéletes, megvannak a maga hibái és van is mit még tanulnom... de minden kis rezdülésem benne van, amit a kalotaszegi minták iránt táplálok!


Nagyon szeretem... és ez a lényeg! :)))
Olyan jó kézben tartani, végigsimítani élőben és tudni, hogy Ő belőlem lett...!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...