2012. november 29., csütörtök

Színes pöttyökkel álmodom... avagy a DOTTY-kollekció alakulása

Pöttyök mindenütt... munka közben... :)


Befejeztem egyenlőre az eltervezett DOTTY-fülbevalók készítését (maradjunk annyiban, hogy a 100 db-os akasztós csomag egyszerűen elfogyott...) Most a készülődési listán a (fejben) régóta tervezett DOTTY-kollekció többi darabja következik...! 
Addig is, ha nem unjátok még, akkor mutassak az elkészült fülbevalókból ízelítőül néhányat...? Mondjuk ilyen DOTTY-összeállításban...?! :)


Szeretettel ajánlom őket akár együtt is ajándéknak... (akár Karácsonyra is)... :)))

2012. november 25., vasárnap

Aki a türkizt szereti...

Nagyon sokféle és sokszínű DOTTY-fülbevalóval készültem el a hétvégén és néhány nyakláncot is készítettem hozzá próbaképpen...! Szépecskén sorakoznak, de még koránt sincsenek mind kész...
Azért azt szeretném elmesélni, hogy hogy jártam még a hétvége küszöbén az első darab (nem pár, de nem ám...) kisméretű DOTTY-fülbevalómmal...
Szóval az úgy volt, hogy az első kisebb méretű DOTTY-fülbevalómat meg akartam nézni a tükörben (magamon) azon frissiben, ahogy elkészült, de csakis szigorúan a mérete miatt... És hát beleszerettem!!! Olyan volt, mintha mindig is oda tartozott volna a fülembe, mert TÜRKIZ volt...
:))) (Aki ismer, az tudja miről beszélek...) 
Úgy látszik az első türkiz NÁLAM ragadt (egy gyors fotóval le is dokumentáltam)... 
 

De akkor megígértem, hogy lesznek még, és mivel szerencsémre nem vagyok egyedül a türkizimádatommal, többek jelzésére és kérésére készítettem a hétvégén a saját festésű gyapjúfilcem felhasználásával, izgalmas lyukasztott mintájú TÜRKIZEKET (is)!
Mert van ebben a türkiz színben valami, ami nem ereszt...!!! :)  Mint a mellékelt ábra mutatja... ;-)

2012. november 24., szombat

Hópehely fülbevaló

Fantasztikus, amikor úgy dolgozhatok, hogy szárnyakat kapok... A héten például egy gyönyörű évgyűrűs akácdarab ringatott ebbe az állapotba...! :) 
A karácsonyi vásári készülődés jegyében fogant DOTTY-fülbevalókat egy új akácfa tömbön kezdtem el lyukasztani, amit a hétvégén fűrészeltünk (szeleteltünk) erre a célra! Fantasztikusan kemény faanyag és csak úgy "visszahussan" róla a lyukasztó... És milyen szépek az évgyűrűi... Egy álom vele dolgozni, alkotni... Apró örömök az életben...! :)


A DOTTY-fülbevalók pedig kezdenek szépen sorakozni mindenféle színekben... :)))

2012. november 23., péntek

Karácsonyi Nyüzsi Vásár

És akkor most jól kiderül, miért készülgetnek az új alkotások (DOTTY-ékszerek stb.) ilyen nagyon...
 
Szeretettel várok mindenkit a portékáimmal 
a Karácsonyi Nyüzsi Vásáron 
dec. 8-án, szombaton 11.00-18.00-ig 
a Tranzit Art Caféban!
Lesznek nagyon jó árusok, színvonalas alkotások! És lesz ingyenes ajándékkészítő workshop is PandArte szervezésében, amire az alábbi link útmutatói szerint lehet jelentkezni!
http://www.facebook.com/events/434640403282502/


Szóval lehet jó kis karácsonyi ajándékokat beszerezni!
TŐLEM is!!! :)

Nagyon készülök... 
...apróságokkal és nagyobbakkal is, hogy mindenki megtalálja 
az ízlésének és lehetőségeinek megfelelő alkotásokat, ajándékokat! :)))

2012. november 19., hétfő

100%-ig férfi netbook tok

Olyan nagyon meg tudok lepődni (pozitív értelemben), amikor férfi kérésére kell készítsek valamit...! :) Ráadásul egy fiatalember saját részre kér netbook tokot tőlem töltőtartó bugyorral, mert látta korábbi munkáimat és megtetszett Neki! :)
Különleges és nem könnyű feladat nőként a férfiak ízlésvilágába beleképzelni magunkat, főleg hogy személyesen nem is ismerjük a leendő tulajdonost...
Volt számos egyeztetés az életfa mintát és az anyagokat illetően és szerencsére a kiválasztott külső zöld anyaghoz egy jópofa pasisan sportos, drapp-kék-zöld csíkos bélésanyagot sikerült közösen kiválasztani! :)Amitől igazán netbook-tok lesz és töltőtartó bugyor, az az, ami belül van és nem látszik... ("...Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan..." Exupery)
A külső zöld anyag és a csíkos bélés is megvan erősítve belül rávasalt vetexxel (ettől igazán jó tartású lesz az anyag és nem nyúlik ki)! A két réteg közé varrtam egy vízálló táskamerevítő réteget és egy vastag, kétoldalas, steppelt puha vlies réteget, hogy a nedvességtől és az ütődésektől is védve legyen a gép! (Persze azért a cipzár nem vízálló... ;-) De gondolom nem tervezi senki úsztatni a netbookot!) :)
A méretre készült töltő és egértartó bugyor is így készült, csak ott a vastag paplanszerű vlies réteget kihagytam, mert az túl bucokká tette volna a kis bugyrot. A bugyor víztaszító anyagrétege is egy fél centis puha táskamerevítőre van rádolgozva, így az is védi az ütődésektől a töltőt és egeret!
A tok elején lévő két kis zseb korcába tettem egy kis vékony gumit, hogy ne nyúljon ki a pendrive, mobil stb., laposabb készülékek tárolására készült zseb használata közben!
Szóval ők a láthatatlan dolgok, amik kellettek az igazán  praktikus netbook-tokhoz!

Komolyan nagyon izgultam, hogy mit szól hozzá az egyetemista fiatalember, amikor kézhez veszi és meg kell mondjam megnyugodtam... Ilyen visszajelzést kaptam Tőle:
"Nagyon SZUPER! Le a kalappal! Nagyon szép a belseje, a töltőtok is nagyon tetszik, elfér benne minden. Szép igényes munka!!! 
Örülök, hogy megkértelek rá :) "
(Remélem nem bánja, hogy idézek a leveléből, de muszáj volt...)
És ez az utolsó mondat okozta a legnagyobb örömet... Mert az ismeretlen alkotó iránti bizalmat mégiscsak kiérdemeltem a munkámmal és ez a legörömtelibb visszajelzés... :)

2012. november 18., vasárnap

DOTTY szeretettel...

Kedves Mindenkinek, aki megtisztelt a véleményével az alakulóban lévő DOTTY-fülbevalóval kapcsolatban!
Nagyon örülök, hogy kedvezően fogadtátok és hogy továbbgondolásra, továbbalkotásra sarkalltatok! Ma este kihúztam a szerencsés nyertest a kinyílt karácsonyi kaktuszunk pompás társaságában...


A NYERTES nem más, mint VERESS JÚLIA!!! :)

Nagyon örülök Neki és köszönöm a lelkes hozzászólást!


Idemásolom Júlia kedves véleményét, aki Erdélyből követi nyomon a munkáim alakulását:
"Igen. Szóval tetszik, hordanám, ajándékba nem szívesen adnám, de csak azért, mert nekem kell :). Számomra munkád értéket képvisel, tehetséget, ízlést...sokszor elmondtam. Ismerőseim körében is menő lenne. Nézem is a többi képet :)"

Köszönöm Mindenkinek a játékot és a kedves hozzászólásokat! Nagyon inspiráló volt és jó volt olvasni, hogy ki milyen szemszögből látja... Nemsokára készül a többi DOTTY-fülbevaló is és aki szeretne magának vagy ajándékba, az megtalálhatja majd nálam a vásárban és a boltocskámban is...! :)

2012. november 15., csütörtök

DOTTY- fülbevaló

Nagyon régi tervem, hogy a lyukasztásos DOTTY-technikával más is készüljön ne csak táska...
A készülődés jegyében fogant ez az első DOTTY-fülbevaló... halványlila gyapjúfilcből...


Ma éreztem a sürgető kényszerét annak (a tegnapi örömteli vásári híreknek köszönhetően), hogy ennek a régóta dédelgetett lyukasztott mintás kerek fülbevalónak az elkészítését azonnal kipróbáljam (minden aktuális határidős tervrajzolást félretéve)... 
Annyi, de annyi ötlet motoszkál a fejemben ezzel a DOTTY-technikával kapcsolatban... Íme néhány (azaz sok) kép... mert minden irányból máshogy mutatja magát a fülbevalóm, köszönhetően a lyukak adta fény-árnyék játéknak...

(A nemezvirág csak illusztráció...)Nagyon izgatott voltam/vagyok ezzel az új alkotásommal kapcsolatban, hogy hogyan fogadják majd, akik rápillantanak...
Szóval őszintén kíváncsi vagyok mindenféle véleményre (a szűkszavú tetszik/nem tetsziken kívül, mert az nem ér...), ezért egy

VILLÁMJÁTÉKOT 
hirdetek 1 napra (azaz 2012. nov.16.)
holnap este 20.00 óráig...

...azok között akik megírják (akár a blogon, akár a facebookon) 
az őszinte véleményüket 
a DOTTY-filcfülbevaló kollekcióm első darabjáról..
(...mert tervezem más színekben is...)

(Hordanál-e ilyet vagy ajándékoznál-e pl. Karácsonyra?
Milyennek találod a lyukasztásos mintát stb.?
Ne kíméljetek...minden vélemény, építő kritika  érdekel..)

A NYEREMÉNY:
a képen látható halványlila DOTTY-fülbevaló

Köszönöm Mindenkinek, aki megtisztel az őszinte véleményével...
Nagyon sokat tud segíteni mindenféle visszajelzés az alkotói folyamatban... :)))

2012. november 14., szerda

Good morning Sunshine!

Napfény jár az őszben... :)


DOTTY-filctáska (övtáska/kis oldaltáska/neszeszer) levehető barna táskapánttal... Dupla réteg gyapjúfilcből... Belül nyersfehér, kívül napfényes narancssárga...


Hogy színt vigyen a leendő tulajdonosa napjaiba... :)))

2012. november 11., vasárnap

Kifordítható halványlila virágos farmertáska

Nagyon gyorsan készült (a kéréstől számított 1 napon belül) ez a kifordítható filcvirágos nagylány táska egy kishölgy szülinapjára! Ez a táska egy és ugyanaz, csak mindig más arcát mutatja... :)


Igazán nagylányos, sötétkék alapon virágos anyagot javasoltam hozzá, hogy szívesen hordja majd később is!

Olyan gyorsra sikerült minden, hogy a kora reggeli átadás előtt, a hajnali fényekben készült gyorsan róla néhány (alig értékelhető) fotó, de mivel nem szerettem volna megörökítetlenül hagyni, így kattintottam néhányat róla!


Igazán nagy csajos, az biztos!!! Remélem örült a leányzó! :)

2012. november 9., péntek

Aki a türkizt szereti...

...rossz ember nem lehet...!

Ezt a szép kis bonsai tálkát az én drága emberem alkotta saját kezűleg... 
Nagyon büszke vagyok rá! :)

A kísérő növény megálmodója Papp Sándor volt!

Ez egy kusamono tál: egyedi, kézzel készített kis tál, melyet bonsai kiállításokon a bonsai mellett elhelyezett kisebb kísérő növény beültetéséhez használnak...

2012. november 7., szerda

Egy játszótakaró története, avagy az építész, az art deco és a tűzött takaró esete...

Beleugrottam az ismeretlenbe... Ismét... :)
Andi kérésére készült ez a játszószőnyeg a nemrégen született második kisfiának, Vilmosnak! Egy nagyon szép és egyszerű, földre teríthető, puha, meleg takarót szerettek volna, amire a babát le lehet tenni játszani...


Ismét szabad kezet kaptam! :)
Nem volt semmilyen megkötés, csak a nevet kellett rátennem... Semmi nagyon gyerekes, túlmintázás nem jött szóba, jól ismerve az ízlésüket... Mivel patchwork takarót még sosem készítettem, ezért újdonság volt az egész... a megtervezéstől kezdve a kivitelezésig...!Nagyon klassz anyagokat vettem hozzá (volt közte német és amerikai pamut...sőt még Debbie Mum anyag is és ez utóbbira nálam eddig még nem volt példa...) Az anyagokat úgy válogattam és megpróbáltam úgy elrendezni, hogy egy régi, de modern színes üvegablak elosztására emlékeztessen... Az art deco és a szecesszió nagy kedvencem!!!
(Az anyag és színösszerendezés nagyon sok fejtörésembe került...mondhatni ezer próbába és jó pár napba, hétbe, mire nagyjából összeállt... Kicsit irigylem az igazi patchwork-ösöket, akiknek jó szeme van ehhez és pikk-pakk megálmodnak egy-egy takarót...)


Takarómintának egy old's cool automobilt rajzoltam textilfilccel, mert amikor megláttam a mintagyűjteményes Taschen-könyvemben, akkor azt gondoltam, hogy az applikált és szintén textilfilccel rajzolt art deco-s betűk mellé nem kell más minta, egyes-egyedül csakis ez a szecessziós oldmobil, ami igazán mutatós és igazán menő fiús autó!!!
Nem bánom egy percig sem, hogy ennyire visszafogott és egyszerű lett ez a játszótakaró, mert kibújt belőlem a szecessziót imádó, rajzolni vágyó építész és muszáj volt EZT megvalósítanom, megrajzolnom! (És milyen jó is volt újra kézzel rajzolni...)
Valahogy nem kívánkozott rá más (gyerekesebb) minta...!


A kétoldalú papírvetexxel felapplikált art deco-s betűk határozták meg az egész takaró hangulatát! Imádtam őket rajzolni! Onnan már egyenes út vezetett az automobilhoz! :)A bordós-piros betűk cirkalmas hátterét is fekete textilfilccel rajzoltam fel! Ehhez egy olyan fehér pamuthátteret kerestem, amin nem fut meg a textilfilc ill. kellően erős és sűrű szövésű az anyag. Ezt egy hibátlan minőségű, régóta őrizgetett, örökségből származó, népi hálóing finom szövésű anyagában találtam meg (amit már csak anyagnak lehetett felhasználni, mert egy helyen kijavíthatatlanul elszakadt...)!
Így került bele a családi múltunk egy (fehér pamut) darabkája a régmúlt idők szecessziós és art deco stílusát (szeretettel) felidéző, mai gyerektakaróba...! :-)


Igencsak izgalmas volt számomra a takaró anyagdarabjainak összevarrása, az elkészült mintás fedlap letűzése, majd a takaró szegése, mert még sosem csináltam ilyet... De még csak hasonlót sem...! És végül a patchwork takarók varrásához szükséges technikák áttanulmányozása után a megvalósítás már nem is volt annyira nagy ördöngösség... így utólag végiggondolva... (Csak ne izgultam volna magam túl emiatt ennyire!) Nagyon szépet akartam készíteni, szép varrással, letűzéssel... (és mondhatom megérte a több, mint 60-70 biztosítótűm felhasználása a vízlepergetős kék hátlapanyag letűzéséhez, mert ahhoz képest egész tűrhető lett életem első varrógépes takarótűzése...) Sikerült szinte láthatatlanul letűzni, levarrni a mintás anyagok összeillesztéseinél... Tudom ez nem nagy szó az igazi patchwork-ösöknél, de a témában járatlanként nekem nagy izgalmat okozott a kivitelezése! 


Szeretem azt ebben a takaróban, ahogyan a különböző színű, mintájú, pöttyös, csíkos, kockás anyagok találkoznak... :)
(Semmi extra... csak egy szín- és mintaügyi szeretem-találkozás...)
A tűzéssel még jobban előjött az a hatás, amit el szerettem volna érni... 
Egy színes, osztott üvegablak mozaikszerű látványát... mai modern anyagokkal!


És az életben sokkal finomabb árnyalatú ám az egész (100×130cm-es) takaró! :)

Érdemes lesz majd a baba mellé bújni, odakucorodni, mert olyan más közelről, abból a szemszögből, mint fentről... Onnan olyan pihe-puha és finom hangulatú... :)))
Nagyon köszönöm az ismételten belém vetett bizalmat (és hogy újra be lettem dobva az ismeretlen, de izgalmas mélyvízbe)...!!! Olyan takaró készítése volt az álmom, ami szerethető, (mégsem csak gyerekes), időtálló és később is használható... akár falvédőként, ágytakaróként is egy nagyfiú számára... Remélem Ő  is szeretni fogja majd... :)))

2012. november 3., szombat

Csörgős filcfigurák babaágy forgóhoz

Éppen a várva-várt kisfiú születésére készült el ez az 5 figurából álló, szélforgós játék... Andi még pocaklakó korában megrendelte a születendő második kisfiának ezeket a babaágy fölé akasztható színes filcfigurákat... Mint oly sokszor már, most is szabad kezet kaptam! :)
A nyár elröppent, mialatt körvonalazódott bennem a forgó témája a kisfiúknak oly tetszetős tanyával és a tanyasi állatokkal és szeptember közepére pont készen lettem, mielőtt a várva-várt második kisherceg megszületett... Gyönyörű kisfiú, akinek végül ez lett a születési ajándékom... :)))


Ugyanúgy, mint ahogy az általam készített figurák is kézzel készültek, a hozzá tartozó fa forgóalap is... A családhoz stílszerűen illő fehér lazúrral lekezelt faszerkezet az egyik ügyes kezű férficsaládtagjuk munkáját dicsérik... Így nekem "csak" a figurákat kellett megálmodnom és filcbe öltenem! :)))

 (Köszönöm Andinak a fotókat! Nekem nagyon fontosak...!)
Az egyetlen kérés az volt, hogy a figurákat ne úgy lógassuk le, hogy csak a "talpát" lássa a kis ágyból a baba, hanem úgy legyenek fellógatva és kialakítva, hogy az egész filcfigurában gyönyörködhessen és figyelgethesse... (Ezért nehezen fotózható "nem babaszemszögből"... ;-) A kiságyból szemlélve más a látvány és ez a lényeg...) 
Nagyon szereti nézegetni és én ennek igazán örülök!!! :)))
Mindegyik figura belül csörgős és puha, ill. úgy készültek, hogy később, amikor már nem csak fekszik a baba, akkor kézbe adható, marokba való kis  csörgős filcjátékokká válhassanak! Ezért is a tanya téma... Lehet majd állatosat játszani...! :)Középre terveztem a tanyasi házikót.. egyik oldalán kerítéssel, 
a másik oldalán türkiz pántos "faajtóval"...


A házikó köré pedig a csillagszemű állatokat...


...egy lógó fülű DOTTY-bundás fehér báránykát...


...egy viccesen elálló, barna fülű, foltos házörző kutyust...


...és egy DOTTY-nyerges, színes sörényű és farkú narancsszín pejlovat...


 ...melyeket a kiálló színes szalagoknál majd az ujjacskákkal pöncörgetni lehet! :)))

A forgó elrendezése végül módosult a fellógatás előtt, mert a szőke fürtös Nagy Fiú bátyó is követelt magának belőle, amikor megérkezett a csomagom és magáévá tette belőle a narancsszín lovacskát...! Ő se maradjon ki a jóból, ugyebár...! :)))
Teljen a családnak és a fiúknak annyi öröme benne, mint amennyi nekem telt a szeretetteli készítésük közben...! Örülök neki, hogy a bizalmukba fogadtak és hogy kis családjuk gyarapodott! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...