2012. április 1., vasárnap

Blogoládia, avagy még egy icipici (köz)szolgálati közlemény

 Mucha: Kankalin és Toll 
(Kép forrása: internet)

Régóta fontolgatom, hogy megírom ezt a bejegyzést a blogolással, azaz pontosabban a kommentelések követésével kapcsolatban!
Mostanában elég sokszor változtatják ("központilag") a Blogger lehetőségeit és kezelői felületét ("A nagy testvér figyel!"), így van, ami javul, van, ami rosszabbodik a felhasználók számára! Legutóbb megváltoztatták a Megjegyzések ablakot is és hiába volt korábban a blogomon beállítva, hogy a nálam kommentet hagyók kérhessenek a többi beérkező megjegyzésről értesítőt a saját e-mail címükre, egyszer csak már nem ajánlotta fel a rendszer ezt az opciót. A bloggal rendelkezők szerintem sok esetben nem is tudtak (tudnak) róla, hogy ez a megjegyzésablak a továbbiakban ilyen lett náluk... Így teljesen ellehetetlenült a blogos kommunikáció azok számára, akik szívesen hagynak megjegyzést vagy fejezik ki véleményüket egy-egy alkotás, bejegyzés hatására... :-/
Magamból kiindulva, én szívesen és viszonylag sokszor szoktam írni (nem mondom, hogy állandóan és mindenhol, de figyelemmel kísérek minden számomra kedves és nem véletlenül olvasott blogot, ahol bizony nem tartóztatom magamat, ha tetszik valami...), dddeee...
A megjegyzésemhez, ha nem tudok e-mailes értesítőt kérni, akkor ott maradnak a szavaim az éterben egyedül, kommunikáció nélkül (pedig szerintem ennek a blogvilágnak pont a kommunikáció a lényege és ezt kár lenne veszni hagyni), mert így nem tudom, hogy ki és mit válaszolt rá... (Sajnos lehetetlenség vissza-visszajárni mindenhova, ahol hagytam néhány leírt szót... és néha el is felejtem a sok között merre jártam...)

Aztán szerencsére KicsiKatónál jött a megoldás egy bejegyzés formájában, ahol az Internetes okosságok (13. rész): KOMMENTEK KÖVETÉSE címszó alatt képpel illusztrálva leírja, hogy hogyan lehet ezt a saját blogunkban átállítani e-mailes megjegyzéskövetés kérésének lehetőségével! :-))) Fontos lenne, ha minden blogtulajdonos elolvasná! Jó lenne, ha minél több bloggal rendelkező ezt beállítaná (mondom ezt nem csupán önös érdektől vezérelve ;-)...), hogy megkönnyítsük a megjegyzést szívesen hagyók dolgát!!!
(Korábban már írtam a nehéz kétkarakteres Szóellenőrzés kiiktatásáról is, mint megjegyzéshagyást megkönnyítő lehetőségről, amit már én is megtettem! Azt is szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe!)

Nagyon megörültem ennek a komment követési beállításleírásnak Katónál és rögtön át is állítottam a saját blogomban, így nálam már lehet e-mailes értesítést kérni a kommenteléskor az "Előfizetés e-mailben" címke bejelölésével, amit a jobb alsó sarokban lehet megtalálni a megjegyzésablak alatt. (Ezt természetesen később leiratkozással le is lehet mondani minden további nélkül...)

 (Kép: KicsiKató)

A vicc az egészben, hogy eddig én sem tudtam, hogy ez a mondat (Előfizetés e-mailben) azt takarja, hogy ezzel kérek a többi megjegyzésről értesítőt... :-) (Ennyit rólam, de tényleg nem értek a számítógépes világhoz... Becsülettel igyekszem javítani a rátámon és remélem ez azért látszik...)
Többek között ezért is nagyon jó KicsiKató Internetes okosságok-sorozata, amiben hasznos dolgokat oszt meg az internetes, blogos beállítások csínjáról-bínjáról!

Szóval nagyon örülnék, ha minél több (nemcsak általam szeretett) blogban be lenne állítva a megjegyzés ablak, hogy tudjunk egymással virtuálisan (is) beszélgetni! :-)))
Köszönöm mindenkinek, aki ezt megteszi ( nemcsak az én kedvemért)!

Utóirat (2012.04.04.):
Miután szépen leírtam ezeket a dolgokat, pár nap múlva pozitív irányba változott minden! Már lehet komment követést kérni mindegyik megjegyzésablak sablonban! :-))) Meghallgattatott a kommunikációvágy! ;-)
KicsiKatónál megtaláljátok  az újabb beállítási lehetőségeket képpel illusztrálva! Most aztán mindenhol követhető lesz a csevegés! :-)))

13 megjegyzés:

Barbi írta...

Jajj, de jó ez a bejegyzés! Nagyon köszönöm! Igyekszem beállítani! :D

erzsó írta...

Na, én is felvállalom:
az életben sose fejtettem volna meg, hogy az előfizetés mit takar... és igen, ha megjegyzést hagytam igyekeztem észben tartani és "visszajártam".
Ennek azonban vége! :))

Barbi írta...

Remekül működik, Erzsót már a gmail-emen olvastam! :D

Krizantám írta...

De örülök Lányok, mert nagyon szeretlek benneteket (olvasni is)! :-)))

(Csak zárójelben jegyzem meg és azt is nagyon halkan, hogy én olyannyira nem mertem rákattintani az Előfizetés e-mailben c. gombra, hogy abszolúte be voltam rezelve, hogy előfizetek valami akármilyen pénzes szolgáltatásra, amit az életben sose csinálok vissza... :-))))))) Mondtam már, hogy egy számítógépes "zseni" vagyok?!)

Még egy apróság jutott az eszembe:
Ha azelőtt jelölöd be ezt a gombot, mielőtt elküldöd a saját megjegyzésedet, akkor a Tiédet is megjeleníti az e-mail fiókodban! Ha a megjegyzésküldésed után kattintasz rá (mert azt is lehet), akkor csak az utánad beérkező kommenteket küldi el Neked!

(Erre is akkor jöttem rá, amikor ezt az alul jól eldugott, apró betűs opciót elfelejtettem bejelölni, mert még a régi, jól látható, értelmezhető volt benne a tudatomban... :D))) Isten malmai lassan őrölnek a a fejemben...)

KicsiKató írta...

De jó ezt olvasni! Azért is, mert sok rész született a fenti sorozatban úgy, hogy sokáig bele se gondoltam, hogy ami nekem egy ideje evidens, az másnál még lehet újdonság...

És nem is értem, miért vették ki a többi sablonból a kommentkövetés lehetőségét, hiszen olyan alapvető funkció lenne...

Ledorka írta...

Minden szavaddal egyetértek. :) A kommunikáció fontos, és rettentően zavar a követhetetlenség. A "robotellenes" szóellenőrzőt meg ki nem állhatom. :D

Monika írta...

Köszönöm!!!!remélem,hogy jól értettem.:))))Megyek beállítani.

Julcsi írta...

No, csak visszajöttem és csak elmondom, pedig nem akartam:)
Bízom benne, hogy tényleg csak ez a kommentek elmaradásának oka és nem az érdektelenség. Mert már kezdek azon aggódni, hogy unalmas a blogom és azért nincsenek megjegyzések. Persze tudom én, hogy én sem gyakran kommentelek, de ennek is meg van az oka: gyakran nem írtak vissza, ha valahol megjegyzést hagytam. És a sokadik ilyen után feladtam.

Eszter/SubRosa írta...

Én ezt eddig nem figyeltem.Persze nem is blogolok régóta, még nincs egy éve sem. Általában tudom, hol hagyok kommentet, ott legtöbbször rendszeres olvasó is vagyok, s időnként visszanézek annak a bejegyzésnek a kommentjeire, ahova én is írtam.Ti, rutinosak, mi mindenre tudtok odafigyelni!

Krizantám írta...

Örülök, hogy sokan olvasták ezt a bejegyzést! :-)
Én mindig tanulok másoknál valami újat, úgyis, mint 1 éve blogoló, úgy mint pl. most KicsiKatónál, ezért gondoltam, hogy továbbadom... a blogos kommunikációt megkönnyítendő! Itt is köszönöm Kató! :-)))

Szerintem ha már az ember blogol vagy blogolvasásra adta a fejét, mert érdeklik azok a témák, amiket ott olvas, akkor fontos, hogy ne csak úgy az éterbe beszéljünk bele, hanem találjuk meg az egymáshoz vezető szavakat is! :-)

Julcsikám, semmi bibi nincs a blogoddal... :-))) Sok minden közrejátszhat ám benne...

Kósa Márta írta...

Nem sikerült megoldanom...

Krizantám írta...

Márta, pedig a blogodon lehet kérni kommentkövetést az Előfizetés e-mailben gomb bejelölésével...
Mit nem tudtál megoldani?

Krizantám írta...

És most figyeljen MINDENKI!!!

Visszaállt a megjegyzések küldése lehetőség az előugró ablakos és a teljes oldalas megjegyzésablak esetében is (valószínűleg a mai naptól,2012.04.04.) ! :-)))))

Lehet, hogy a Nagy Testvér (le- vagy) meghallgatott minket ... ;-)

Próbáljátok ki!
Remélem így marad és nem változtatnak megint rajta!
(Mi meg itt küzdöttünk a furán értelmezhető Előfizetés e-mailben gombbal és a beállításával... :-/...no de ez van!)

Én a magam részéről visszaállítottam az előugró ablakos megjegyzésűrlap típust, mert azon érthetőbb és egyértelműbb mindenkinek a komment követés bejelölhetősége (Új megjegyzések küldése erre a címre: ...)!

Most ez így furán hangzik, hogy én a röpke 3 nap alatt idejétmúlttá váló bejegyzésem ellenére mégis visszaállítom, de az egésznek az volt a lényegi mondanivalója, hogy lehessen valamilyen úton-módon az új megjegyzéseket követni! Szerencsére most már mindhárom megjegyzésablakban lehetőség van a kommentkövetés bejelölésére, így mindenki maga választhatja ki, melyik típust állítja be a saját blogjában!!
Szóval beszélgessünk továbbra is, mert beszélgetni jó! :-)))

Szeretettel várok továbbra is minden észrevételt, véleményt!
Kriszta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...