2012. április 29., vasárnap

Kapcsolat(om) a régi népi motívumokkal

Csatlakoztam Manka Hímezzünk közösen! blogján meghirdetett játékhoz, ahol régi magyar népi motívumot lehet kihímezni mindenkinek, aki szereti és értékeli a régi kincseink megőrzését és újragondolását! Szeretettel ajánlom figyelmetekbe (még ma lehet jelentkezni)!

És hogy látható legyen, hogy nem a levegőbe beszélek, amikor a minket körülvevő, értékes, csodálatosan díszes, kézzel készült népi motívumokról áradozok, akkor megmutatom, hogy mi vesz körül, amikor ezt a bejegyzést írom az erdő széli nyaralónkból...
És ami miatt a kézzel applikált patchwork-özésnek is szeretnék egyszer nekiállni, az ez az Erdélyből (apai nagymamám szülőhelyéről) származó terítő, amit édesanyám vett egy  kedves készítőtől jó pár évvel ezelőtt...
Ő az az egyik gyönyörűség a számomra kedvesek közül, amin ezt a bejegyzést írom... Nemcsak emiatt, de szeretek itt lenni!:-))) De kint a nagy diófa alatt még jobban...!

És ami miatt többek között ezt a bejegyzést írom, hogy az egyik legkedvesebb blogtársamtól, Tulipánttól pedig díjat kaptam, akinek szintén nagyon fontos a népi motívumkincsünk megőrzése! Nagyon köszönöm a díjat!
Nézzen be Hozzá mindenki, aki jó ízléssel készített, gyönyörű szépségeket akar látni! Tulipántos Anna oldala az idei évben felfedezett egyik legkedvesebb blog számomra! Olyan Nála járni, mintha hazaérkeznék! Otthon érzem magam Nála!
A díjnak továbbküldős szabályai vannak: 5 dolgot kell írni magunkról, és továbbadni a díjat 5 másik ( 200-nál kevesebb rendszeres olvasóval rendelkező) blog írójának.

Bár már írtam magamról néhány dolgot egy másik bejegyzésben, de röviden azért még írok pár apróságot:

1. Nagyon szeretem a családomat, bármikor számíthatnak rám, ugyanúgy ahogy én is (mi is) nagyon sokat köszönhetünk nekik!
2. Nagyon fontosak számomra a gyökereim!
3. Szeretem a régi mintákat, formakincset és a népi motívumokat (nemcsak az építészetben, hanem a bútortervezésben és bármilyen textilmunkában is)! Valahogy számomra mindig sokkal nagyobb jelentősége volt egy-egy kézzel készült, egyedileg megtervezett alkotásnak (akár egy faragott épületmotívumról volt szó, akár egy míves bútordíszről, akár egy kézzel vert csipkéről vagy akár egy hímzett terítőről volt szó), annak ellenére, hogy szeretem a modern formatervezést is!
4. Szeretek dolgozni és szinte sosincsenek "unalmas" pillanataim (nem is tudom volt-e már....) Ha dolgozom (bármit), azt mindig teljes elánnal csinálom... Ha nem munka-munkáról van szó, akkor viszont abban a kevés  szabadidőmben mindig jár a kezem vagy az agyam... (olvasás, keresztszemezés, újabb kipróbálnivalók tervezgetése stb.)
5. Szeretek a kertben szöszmötölni (gyerekkoromban iskolaidőn kívül mindig kint voltunk...vagy nagypapámmal a szőlőben vagy a Börzsönyben lévő parasztházunkban...)

Szeretettel továbbítom ezt a kedves díjat a következő blogtársaknak:

1. Tündérlátta  - mert nagyon kedves számomra az a világ, amit képvisel és a kézzel készült alkotások elkötelezett híve
2. Nia nemez- mert gyönyörűek és egyediek a nemezalkotásai
3. alig.blog- mert megismételhetetlen nőci fantasztikus alkotásokkal és mert "Úgy szeretem, ahogy van!"
4. Tűvarázslatok - mert Zsuzsa tényleg varázsol a tűvel és elképesztően gyönyörű, finom hímzései vannak
5. Régi Magyar Motívumaink Új Köntösben- mert Évi ezen másik blogja felkarolja a régi magyar motívumok újragondolását és bemutatását
A ráadás pedig egy több. mint 200 olvasóval rendelkező blog, amit nemcsak a népi motívumok szeretete miatt ajánlok:
6. aMINT A fejemből kipattan - mert Barbi nagyon szép keresztszemes mintákat tervez és fontos neki is a népi motívumok mintakincsének továbbvitele, újraálmodása


Szeretettel adom tovább a díjat (és ha nem is adjátok tovább, ami nem baj, akkor is tudjátok, hogy őszintén küldtem és szeretném, ha minél többen megismernék a munkáitokat, az általatok képviselt értékeket)! :-)))

7 megjegyzés:

Tulipánt írta...

Jó helyekre kerül a díj, és olyan szépen fogalmaztál. Köszönöm.

Nia írta...

Köszönöm Kedves! A díjat is :) Az elmúlt két hétben annyit járt az agyam a magyar motívumokon! Sokszor eszembe jutott , hogy kislányként a szomszédban Kati néni kézimunka boltjában hímezgettem utoljára nővéremmel, közben Kati néni a hajunkat fésülgette, mert neki ugye két rosszcsont fia volt! Megengedte, hogy a fehér vásznakra tintával mintákat rajzoljunk. Varázslatos volt! A kis ujjaim ügyesen böködték a rajzolt mintát, hiszen anyukám is sokat hímzett, kézimunkázott, tanított. A sok színes cérna, hímzőfonal, szalag, minták, csipkék, a kis üzlet nyugalmas illata, és a varázslat itt él bennem azóta is.

Krizantám írta...

Komolyan olyan jó elmélyedni ezekben a régi mintákban, hogy az ember lányának kedve lenne mindet magához ölelni...! Nagyon örülök Anna, hogy ebben Te is inspirálsz! :-)

Nia! Nagy szeretettel küldtem a díjat, mert tudtam, hogy az egyik legjobb helyre kerül! :-)
És lám a gyerekkori emlékeid is ezt támasztják alá! Tényleg varázslatos lehetett bekuckózni egy ilyen izgalmas helyre!:-)))

erzsó írta...

köszönöm a díjat
azt méginkább, hogy szeretsz
főleg, hogy úgy ahogy vagyok :))

Tündérlátta írta...

Hálásan köszönöm, hogy rám gondoltál és a kedves szavakat! Elraktam:-)

Főkolomp írta...

Tényleg az a terítő! De jó! Örülök, hogy láttam, köszönöm! Úgy szeretek nálad nézelődni, még ha nem is írok...

Krizantám írta...

Köszi Zsuzsi! :-)
(És ha nem felejtem el, legközelebb lefényképezem Neked a buzsáki rátétes függönyt is...!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...