2012. február 29., szerda

Télbúcsúztató 2., avagy az első kötött baktus kendőm

Az előző bejegyzésben az első, bennem régóta érlelődő, önmagától születő csíkos sálamat mutattam be. A tél utolsó (hivatalos) napján pedig az első elkészült baktus kendőmmel búcsúztatom a telet végleg, mely egy jó kis inspirálódás hatására ihletett meg az elkészítésére... A tavaszvárás jegyében... csakis színesen... :-)))
Mivel Colette Átkötés játékának meghirdetésekor már folyamatban volt a türkiz-barna csíkos sálam kötése (úgyis, mint eleinte igen jól pöndörödő csősál), ezért elkezdett motoszkálni a fejemben, hogy mi lenne, ha kipróbálnám a másik kategóriába tartozó baktus kendő kötését is...
Amint befejeztem január végén az első sálamat, rögtön nekikezdtem a háromszög alakú baktusnak egy nagyon szép színátmenetes fonalból! A kedvenc színeim vannak benne... narancs, piros, rózsaszín, lila, kék...
(3×50 g Katia MAGIC színátmenetes fonal, 75% acrylic, 25% wool)

Olyan érdekes volt látni, ahogy egy ilyen fonalból, ilyen textúrájú, színátmenetesen cirmos kötött felület alakul ki a kész munkánál... Teljesen más, mint amit elképzeltem, de mégis nagyon jó... :-)))

(A kendő valós színeit leginkább ez a kép adja vissza a legjobban!)

A kötős könyveimen kívül a Barka Kötősuli leírásait és videóit tanulmányoztam a szemszaporítás és fogyasztás megtanulásához, technikájához, úgyis, mint kezdő kötő, mert persze ezt sem ismertem még... A számomra oly kedves és talán az egyetlen igazán 100%-ig szeretett sima kötésmintánál maradtam (nem szeretem a lustakötést, azaz annak kinézetét, csak a sima kötés szép egyenletes felületet adó, V betűt formázó szemeit...), annak ellenére, hogy ez is pöndörödött...


4 szemmel indultam és 4 soronként szaporítottam én is egy szemet (majd visszafelé ugyanígy fogyasztottam), pont úgy, ahogy a baktus kendők leírásánál olvastam. Jó kis gyakorlás volt ez a szaporítás-fogyasztásra! A végén gőzölős vasalóval blokkoltam, kisimítottam, majd körbehorgoltam szépészeti elemként (de szintén gyakorlásként)!
Valahogy úgy éreztem, hogy sokáig tartott a kendő megkötése, nem ment pikk-pakk, ahogy másoknak... Talán mert 4-es tűvel kellett kötnöm ezt a nem túl vastag fonalat! Bár ha jól meggondoljuk, hogy a teljes hossza 203 cm lett, akkor tulajdonképpen nincs is mit csodálkoznom... :-)))
Nagyon szeretem ezeket a színeket és nemcsak a lila garbómhoz megy nagyon jól (ahogy tavasszal szeretném majd hordani), hanem a lila (téli)kabátomhoz is, amihez rögtön a kendő elkészülte után ki is próbáltam a jégpályán!

Valószínűleg én nem vetem bele magam a csipkés kendők kötésének világába, hanem maradok a sima kötésnél, mert az az én világom, az áll a szívemhez és a stílusomhoz közel! Vannak konkrétan körvonalazódni látszó kötős és horgolós terveim a jövőre nézve... például EZ vagy egy ILYEN más színben... Ha esetleg van valakinek magyar nyelvű leírása ezen az angol nyelvűn kívül (amit Szaberka küldött nekem nagyon kedvesen), akkor nagyon megköszönném, ha megosztaná velem!
De lehet, hogy inkább egy kötős összejövetelre elmerészkedve majd egyszerűen élőben megtanulom ennek a szép kendőnek a kötését, mert vizuális típus vagyok és a személyes eligazítás talán célravezetőbb az esetemben, mert a mintaleírások olvasásában és értelmezésében sem igazán vagyok otthon! És talán sose nem leszek, magamat ismerve... :-)))
De lesz még nekem ilyen kendőm...


Ui.: Lehet, hogy eltűnt nálam az e-mailes értesítéskérés a megjegyzések hagyásánál? Csak úgy magától tette ezt a galádságot... Ha igen és nem ajánlja fel választható opcióként, akkor kérlek jelezzetek! Tudja valaki, hogyan lehet ezt visszaállítani? Más blognál sem találom, ahol eddig volt ilyen lehetőség... :-/ Egyszerűen eltűnt a mátrixban, pedig nagyon kellene...

8 megjegyzés:

Judit Eszter írta...

Nekem nagyon tetszik, a színek is és a forma is.
Már többször neki ugrottam a baktusnak, de pöndörödött rendesen és lefejtettem inkább..

Krizantám írta...

Nekem is nagyon pöndörödött, de mivel semmiképpen nem akartam lusta kötéssel kötni, ezért folytattam a kunkorodás ellenére is (majd megoldom valahogy alapon...).
A végén a körbehorgolás és a gőzölős levasalás-blokkolás kisimította a pöndörödést egész szépen! Egy próbát megér egyszer... :-)))

Tündérlátta írta...

De szép színek!!

szaberka írta...

Éljen-éljen! Gyönyörű munka és csodaszép színek. Fogsz Te még bonyolultabbakat is gyártani. És köszönöm, hogy "nagyon kedvesen" belinkeltél...

erzsó írta...

akkor együtt búcsúztattuk a telet :D

nagyon jó színek tényleg!

Kékmadár írta...

Szép!!!

Colette írta...

Szépséges kendőcske... örülök, hogy ilyen sok inspiráció ért és részese lehettem, hogy a kötő szekcióban is kipróbáld magad... asszem a következő mesterségem tréner lesz:-))) Nem fenyegetésképp!:-) Köszi a játszódást!

KicsiKató írta...

Hmmmmmm, de jó kis baktus!!! És íme a bizonyíték, hogy felajánlja, de csak akkor, ha bejelentkeztem egyébként is!:) (ha nem látom felajánlva, akkor szoktam nyomni egy frissítést vagy előtte megyek a blogomba és bejelentkezek ott vagy a blogger.com/home oldalon.

http://kepfeltoltes.hu/120315/02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...