2012. augusztus 11., szombat

Sárközi virágmintás farmer női táska

Egy fedeles gyerektáskám mintájára kért egy kedves megrendelő népi motívumos női farmertáskát magának! Nem szeretem magam ismételni, így más motívumokat kerestem azon túl, mint amik eddig a kezem alól kikerültek...
Nagyon sok tájegység formakincse közel áll a szívemhez, főleg az egyszínű hímzések, de egy-két színesebb (nem tiri-tarka) minta is a lelkesedésem tárgyát képezik... Főleg a gyönyörű szűrhímzések, amik ámulatba ejtenek... :-)
Sok népművészettel kapcsolatos gyűjteményes könyvemet átlapoztam, hogy egy senkiéhez sem hasonlatos népi motívumos kistáska születhessen. Nem hivalkodó, hanem egyszerű mintájú... A régi eleink keze munkája előtt tisztelgő, mai alkotás... :-)
Ezért most egy kevésbé ismert tájegység egyszerű virágmintáját választottam a táska díszítéséhez, amiről már annak idején az antikvár könyv átlapozása után tudtam, hogy egyszer lesz még vele dolgom...

Sárközi virágminta a maga keresetlen egyszerűségében... :-)


Hihetetlenül sokszínű a sárközi mintakincs a geometrikus formavilágtól egészen a virágoktól burjánzó színes mintákig (érdemes végignézni ezt a kutakodásaim során talált, sárközi hímzéseket bemutató oldalt)! Fantasztikus sokféleség egy tájegységen belül!!! Nem véletlenül ilyen találóak Undi Mária, a hímzésminták nagy gyűjtőjének szavai: "A sárközi színeshímzés a hímzések arisztokratája. Jó értelemben..."

Egy kis ízelítő:
"A sárközi hímzés főként a női viselethez kötődött. Öt egymástól teljesen eltérő stílusú hímzés alakult ki. A halottas párnavégek, a főkötők, a bíborvégek, az ingujjak és a kendők öt különböző funkcionális tárgycsoportot képviselnek és mindegyikük díszítőstílusa más és más. A különféle hímzésstílusok a sárközi népviselet különböző ruhadarabjain egymással mégis harmonikus egységet alkottak. Ez jól jellemzi a sárközi népművészeten belül a hímzéskultúra magas színvonalát."
(Forrás: internet)

A sok könyv és internetes kutatás után végül egy nagyon régi Fürge Ujjak évkönyvem sárközi terítőmintája mellett döntöttem... (Hihetetlenül el tudok merülni az ilyen kutakodásokban...) :-)))

Piros gyapjúfilccel értelmeztem újra a régi hímzést... Próbáltam figyelni a sárközi tájegységben használatos színek árnyalataira, mert kifejezetten tetszett a nem tiri-tarka visszafogottságuk: mélypiros, mohazöld, napsárga... (egyedül a kék maradt ki a kék farmerháttér okán...)

(Sajnos a fotók élénk pirosa nem a valóság puha filcpirosát adják vissza... de nem ám... 
Élőben szépen összesimul a zöld indák visszafogott színével a mélypiros virág...)

Vidám piros tűpettyes bélést kapott az állítható vállpántos táska...


Csak a részletek mögé kell látni és izgalmas finomságokat rejt ennek az egyszerű táskának minden porcikája... :-)


A lelkes alkotás jutalma pedig az egyediért szintén lelkesedő megrendelő öröme volt! :-))) 
És ez jó nagyon...!

2 megjegyzés:

D`P írta...

Very cool bag with nice flowers :)

Krizantám írta...

Thank you very much! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...