2013. január 25., péntek

Monogrammos könyvborító, mint egyszer régen...

Van olyan bizony, amikor az ember nem tud nemet mondani (mondjuk nem is akar alapvetően, csak a józan ész diktálná meg az időtényező, a szíve semmiképpen....)! :)
Decemberben egy egyetemista fiatalember (korábbi kedves megrendelőm, aki netbook tokot kért nem is olyan régen magának), most ismét megkeresett és az Agatha Cristie-regényeket nagyon szerető barátnőjének szeretett volna egy könyvborítót rendelni tőlem Karácsonyra! Elvállaltam az idő rövidsége ellenére is (akkorra már a decemberi vásárok és egyéb megrendelések miatt már be volt előre táblázva minden percem Karácsonyig), csak azon kellett agyalnom hogyan és mikor fog elkészülni időre... De nem volt kérdés, hogy nekem ezt meg KELL varrnom!!! Nem azért, mert muszáj volt, hanem mert akartam... Nagyon! :)
Mert nálam nagy becsülete van az ilyen kéréseknek (főleg ha egy figyelmes férfiember kéri)... Főleg ha tőlem kéri, mert megbízik bennem, a munkámban annyira, hogy méltónak talál egy ilyen számára is fontos felkérésre, jelesül, hogy az általa szeretett embernek egyedi, személyre szóló ajándékot adjon! :)
Míg decemberben készült a többi alkotásom, addig fejben ezerféleképpen elterveztem, hogyha odajutok a könyvborító varrásához, legyen elképzelésem és a lehető legjobban eltaláljam egy Agatha Christie-rajongó lány ízlését, aki szereti a színeket és a krimiírók királynőjének izgalmas könyveit! Ugyanis ezekhez a könyvekhez készült a könyvborító!!!
Hát megmondom őszintén nagyon izgalmas kihívás volt eltalálni így valaki ízlését...!
Legalább annyira, mint egy detektív regény... :)))


Mivel ezek az olvasott Agatha Christie-könyvek nem túl nagyok, kinéztem hozzá a borítóra egy art deco-s monogram mintát, amire a megajándékozandó lány nevének kezdőbetűjét terveztem (egy E betűt)... Úgy gondoltam ez stílusban illene a régi detektív regények hangulatához! Egyszer már készítettem hasonló betűt, de most nőies, szép indás virágmotívumokkal képzeltem el! Az egész betűt úgy láttam magam előtt a borítón, mint egy kis képszerű iniciálét, négyzet alakban bevágva a gyapjúfilcbe...
Lelki szemeim előtt stílusát tekintve egy régi bőrkötéses könyv képe lebegett... varrott, barna bőr gerinccel, a sarkain rézveretes sarokvédővel, iniciálé szerű mintával...! :)
Én ezt most gyapjúfilcből álmodtam meg egy fiatal lány egyéniségéhez igazodóan... A borító gerincét most is olyan régies hatást keltő, barna élvédővel terveztem, mint ezen a korábbi drapp könyvborítón!

Végül két rétegű gyapjúfilcből készítettem, a külső pirosat belül egy napsárga filccel tettem jó tartásúvá (többek között azért is, mert tudtam, hogy a sárga színt is nagyon szereti)!


A szecessziós E betű pedig egy iniciálészerű képként jelenik meg az elején! A betű kétoldali papírvetexxel van rávasalva, majd körbevarrva (így biztosan nem jön majd le). A növényi indákat a betű körül textilfilccel rajzoltam fel!

(Építészként nagyon szeretem a szecessziót... hát még rajzolni az ilyen gyönyörű és finom kis szecessziós vonalakat...! 
Nagyon élveztem a készítését!)
A könyv négy sarkában pedig a mostanában nagyon foglalkoztató lyukasztásos DOTTY mintából készítettem kis sarokdíszítést, amin átsejlik az alsó sárga szín! (Valahogy úgy, mint a rézveretes sarokvédőknél, amik mindig is nagy hatással voltak rám...)

Annyira szerettem készíteni ezt a könyvborítót és tényleg igyekeztem, hogy eltaláljam a megajándékozott ízlését, még így ismeretlenül is!
A visszajelzésekből ítélve sikerült a meglepetés, ami alapvetően a fiatalember kedves figyelmességének, ötletének köszönhető! :) (Én csak a megvalósítója voltam, amit persze szívesen máskor is megteszek a legnagyobb örömmel, főleg ilyen visszajelzés után...)
"...amikor kibontotta elakadt a szava, nem szólt semmit, csak forgatta...  imádja és nagyon örül..."
Szerintem ennél több szó nem is kell, mert ezek után csak az öröm marad...! :)))

Azon kívül, hogy mindig örömmel fogok erre a szép kis könyvborítóra gondolni, bizony nem múlt el a kedves kérés rám tett hatása nyomtalanul... Mert elhatároztam, hogy pótolom eddigi hiányosságomat és a sokféle elolvasott könyv közé felveszem az olvasandók listájára Agatha Christie-t is! Hajt a kíváncsiság (eddig valahogy nem éreztem késztetést, hogy detektív regényeket olvassak)! De most... most igen! Úgy látszik most jött el az ideje ennek az életemben... :)

2 megjegyzés:

Monika írta...

de ügyes vagy!!!Milyen szép lett!

Krizantám írta...

Köszönöm drága Mammka!
Mindig örülök neki, ha Te is írsz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...