2012. május 28., hétfő

Gyapjúfilc festése, avagy egy türkizvágy beteljesedése

Nagyon szeretem a türkiz színt! :-)))
Lassan egy éve keresek-kutatok (vágyakozom) igazán szép türkiz gyapjúfilc után. Sokadik kudarcba fulladt, sikertelen beszerzés (filcrendelés) után elhatároztam, hogy magam fogom megfesteni és az olyan lesz, amilyet valóban szeretnék és minőségileg elfogadhatónak tartok (nem műszálas, nem fakó, nem bolyhozódó, hanem igazi, jó minőségű és vastagságú gyapjúfilcből), amit utána nyugodt szívvel felhasználhatok az alkotásaimhoz minőségileg vállalható anyagként!
Most jött el a pillanat egy kérés és egy másik megrendelés kapcsán, hogy kipróbáljam a türkiz gyapjúfilc készítését. Legkedvesebb Kékmadaram a legelső érmetartós türkiz filckulcstartómhoz hasonlót szeretett volna, amilyen színűt azóta sem készítettem, mert az anyagok tulajdonságainak megtapasztalása során rájöttem (amiről már itt is írtam), hogy ez a türkiz hobbifilc nem alkalmas nagy igénybevételnek kitett használatra, csakis a gyapjúfilc (az pedig ugyebár nálunk nem kapható türkiz színben)! (Kistáskáimhoz is csak nagyon kis felületen mertem eddig alkalmazni emiatt!)
És hát ha türkiz kulcstartó a vágyak tárgya, akkor én bizony azt el is készítem, de csakis türkiz gyapjúfilcből! Kiváló alkalom a régi filcfestési vágyam beteljesítéséhez! Kifejezetten örültem neki, hogy volt, ami megadja a végső inspirációt a régóta halogatódó terv elkészítéséhez! :-)))

Nagyon kevés dolgot találtam kutakodásaim során a gyapjúfilc festésről, így inkább a gyapjúfestéshez használt anyagok és technikák mentén próbáltam elindulni! Ott csodás színeket látni gyapjúgombolyagoknál is, amit nemezeléshez használnak fel. A Kincsesműhelyben beszereztem Columbus türkiz ruhafestéket, ami gyapjúfestéshez is alkalmazott porfesték!
Takács Judit ellátott jó tanácsokkal, ami igencsak jól jött, lévén ez az első anyagfestési próbálkozásom!

Az elkészített türkiz festőlébe sót tettem és ecetet, majd a szokásos (tűzhelyen, edényben kevergetve) főzés-festés helyett a sütőt választottam, mert a gyapjúfilcet nem lehet forralni (összemegy és a gyűrődések mentén pedig nem egyenletesen festődik meg). A filc festéséhez 80°C szükséges, amit tűzhelyen nem tudtam hőmérő hiányában biztosítani, ezért a sütőt előmelegítettem és beállítottam erre az állandó hőfokra. A törtfehér, fehér és nyers színű gyapjúfilc lapokat az 5cm magas tepsibe töltött türkiz festőlébe tettem és betoltam egy órára a sütőbe festődni. Időnként megkevergettem a tetején a festéket, hogy mindenhova jusson a szép festékből (de persze nem nagyon átkeverve, mert a lapokat éppen hogy csak ellepte).

A festési idő lejártával kivettem a sütőből. Ezután gumikesztyűt húzva, fémkanállal óvatosan kiemeltem a tepsiből a türkiz filclapot és langyos folyóvíz mellett kiöblítettem belőle a felesleges festéket. Amikor több festőlé már nem mosódott ki belőle, akkor a tenyeremmel óvatosan kinyomkodtam a vizet belőle (csavarni nem szabad)! Sima, vízszintes felületen megszárítottam a napon. Az egyenletes felület elérése miatt megvasaltam a kész gyapjúfilcet, hogy szép sima anyagból dolgozhassak! Az eredeti állapotához képest csak nagyon kicsit ment össze a gyapjú, amit még bátran bevállaltam a kecsegtető végeredmény érdekében! És hát megmondom őszintén gyönyörűek lettek a színek!!! Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen fantasztikus türkiz színeket kapok végül! :-)))


Érdekes volt látni a különböző helyekről származó, megfestett fehér gyapjúfilceket az átalakulás után! Az alapanyagtól függően mindegyik másként festődött meg! Nagyon jól kivehető, hogy melyik filc mennyire volt tiszta összetételű és mennyi műszálat tartalmazott! A magyar kereskedelemben kapható és elérhető gyapjúfilcek többsége 60% gyapjú - 40% műszál összetételű és nyilván a hozzájuk felhasznált alapanyagok minősége is változó! Nagyon jó, hogy többféle textúrájú, vastagságú türkiz színű gyapjúfilcem lett végül! Így most már van miből dolgoznom...! :-)))


És egy hét várakozás-vágyakozás után ma már el is készíthettem a hőn áhított türkiz filckulcstartót a saját festésű filcemből (fotók is lesznek majd)! Jó érzés, hogy ilyen fantasztikus alkotótárs is inspirált ebben, mint Móni (Ágoston-Papp Mónika, keramikus), aki csodálatos kerámiákat készít! Rajongok a munkáiért és nemcsak azért mert már van egy Madonnánk Tőle, hanem mert árad a szín és a lélek az alkotásaiból! :-)


(Kép forrása: Kékmadár, Nászajándék)

Gyönyörűségektől vezérelt inspirálódás a türkiz álom beteljesülésével!:-)
Ennek lesz folytatása...

6 megjegyzés:

Tulipánt írta...

Jól kezdődik a hetem. Neked köszönhetem.

Kékmadár írta...

Hogy te milyen drága vagy!!!
(Tegnap majdnem 10 óra volt mire hazaértünk, azért nem jelentkeztem.)

szaberka írta...

Ügyes vagy, és az útmutató is klassz, köszönöm!

zazálea írta...

hát ez gyönyörűűűű! mennyire ügyes vagy,mennyire,Kriszta, ámulok!

Krizantám írta...

De jó, hogy Ti is megláttok benne a türkiz vonzását! :-)

A részletes leírás pedig azért készült, mert ennek története van és én is örültem, amikor találtam róla valamit másoknál leírva...!

Ma pedig már el is készítettem a másik megrendelést a türkiz gyapjúfilcem felhasználásával! Annyira jó érzés teljes egészében minőségi anyaggal alkotni, amiben benne vagyok egy kicsit én is...:-)

hard_cyclone írta...

Szia. Nagyon, de nagyon örülök ennek a bejegyzésednek, hogy megtaláltam. A leírás nagyon részletes és ha nem bánod, akkor mivel megfertőztél, így kipróbálnám. Csupán annyi, hogy veszek fehér, vagy krémszínű filcet (itt nálunk a 60-40%-os kevert szálas filc van) és olyan színre festem a Colombus festékkel, a leírásod, útmutatód alapján, amilyenre csak szeretném?.
Komolyan ennyi az egész? Azért kérdezem hitetlenkedve, mert már egy ideje keresem a rózsaszín árnyalatokat filc torta készítéséhez és egyszerűen nincs, vagy csak nagyon drágán találok interneten. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...